18 Nisan 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Uncategorized

Kadın liderler lojistik sektörünü dönüştürüyor

Lojistik sektörü, uzun yıllar erkek egemen bir alan olarak görülse de, kadınların sektördeki varlığı her geçen gün artıyor. Kadın liderlerin öncülüğünde, lojistikte cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadın istihdamını artırmak adına önemli çalışmalar yürütülüyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Kadın Çalışma Grubu Başkanı Elif Nuhoğlu ve Başkan Yardımcısı Gizem Gündüz Bora, sektörde kadınların daha fazla yer alması için eğitim, mentörlük ve destek mekanizmalarının önemine dikkat çekiyor. Kadın tır sürücüleri için güvenli çalışma alanları oluşturulması ve yönetim kademelerinde daha fazla kadın yer alması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu ve Bora, “Kadın Tır Sürücü Akademisi” ve “Kahraman Kadın Tır Sürücüler” gibi projelerle sektörde fark yaratıldığını ifade ediyor.

Lojistik sektörü uzun yıllar erkek egemen bir alan olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda kadınların sektördeki varlığı giderek artıyor. Bu değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Elif Nuhoğlu: Lojistik sektörünün sürdürülebilir büyümesi için nitelikli insan kaynağına ihtiyaç artarken, kadınların sektördeki varlığı yalnızca sayı ile değil, getirdikleri yenilikçi bakış açılarıyla da değerlendirilmelidir. Kadın liderlerin katılımı, liderlik tarzlarını çeşitlendirerek daha kapsayıcı iş ortamları oluşturur ve kadın-erkek eşitliğine katkı sağlar. Bu noktada, UND Kadın Çalışma Grubu, kadın temsilinin artırılması, sektörel politikalarla desteklenmesi ve kadınların sahada daha fazla yer alması için teşvik mekanizmalarının gerekliliğine inanıyor. Kadın sürücülere yönelik teşvikler Avrupa ve Türkiye’de şoför açığını kapatmak için uygulanmakta olup, güvenli çalışma ortamları oluşturulmalı ve ayrımcılığa karşı politikalar hayata geçirilmelidir. Lojistik firmaları, kadın çalışanlara destek sağlayan programlar geliştirerek kapsayıcı işe alım süreçleri benimsemelidir. Bu doğrultuda, kadın-erkek eşitliği esasında, sektörümüzün kalkınması kaçınılmazdır.

Kadınların lojistik sektöründe daha fazla yer alması için atılması gereken en önemli adımlar nelerdir? Eğitim, mentörlük ve destek mekanizmaları hakkında neler söylersiniz?


Gizem Gündüz Bora: Lojistik sektörüne olan ilginin, cinsiyet farkı gözetmeksizin arttığını gözlemliyoruz. Ancak kadın çalışan oranı genel olarak yükselse de, üst yönetim ve karar alma pozisyonlarında hala düşük seviyede. Bu dengenin sağlanması için, kadınların C-seviye yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği gibi pozisyonlarda daha fazla yer alması teşvik edilmelidir. Aynı zamanda depo yönetimi ve tır şoförlüğü gibi alanlarda kadınlara özel çalışma ortamları, güvenli tır parkları ve destekleyici mekanizmalar oluşturulmalıdır. Bu doğrultuda birçok Sivil toplum kuruluşu, birlik ve kuruluş girişimlerde bulunuyor. UND Kadın Çalışma Grubu olarak biz de “Kadın Tır Sürücü Akademisi” ile sektördeki şoför açığını kapatmaya ve kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, mevcut kadın tır sürücülerinin görünürlüğünü artırmak için “Kahraman Kadın Tır Sürücüler” röportaj serimizi hayata geçirerek, ilham veren hikayelerini sektöre kazandırıyoruz.