DFDS İnsan Kaynakları Direktörü Seran Yüzbaşıoğlu’nu ağırladığımız Mart sayımızda Yüzbaşıoğlu, Mükemmel Bir İş Yeri olma hedefl eriyle paralel olarak kapsayıcı, eşit ve çeşitli bir iş ortamı sağlamanın DFDS İK politikasının temel unsurları arasında yer aldığını vurguladı.
DFDS olarak kadınların yetenek dönüșümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eșit iș ortamında çalıșmalarına alan açmak adına nasıl bir strateji geliștirdiniz? Sektöre girecek genç kadınlara sunduğunuz projelerden de bahseder misiniz?
Tașımacılık ve denizcilik çoğunlukla erkek egemen sektörler olarak görülür. Son yıllarda bu durum biraz değișse de hâlâ kadın çalıșan ve yönetici sayısının artması gerekiyor. DFDS’in 2030 Stratejisi’nin bir parçası olan herkes için “Mükemmel Bir İș Yeri olma” hedefimiz ile paralel olarak kapsayıcı, eșit ve çeșitli bir iș ortamı sağlamak DFDS İK politikasının da temel unsurları arasında yer alıyor.
Akdeniz İș Birimi olarak “Lead, Move, Grow” adlı bir yetenek programı hayata geçirdik. 32 katılımcının 11’i kadın olan program, katılımcıları sınırlarını zorlamaya ve liderlik potansiyellerini ortaya çıkarmaya teșvik ediyor.
Ocak ayında startını verdiğimiz “Waves of Talent” (Yetenek Dalgaları) adlı program ise kız öğrencileri denizcilik sektöründe kariyer yapmaya teșvik etmeyi amaçlıyor. Programın lansmanı, denizcilik fakültelerinde okuyan 25 kız öğrencinin katılımıyla 25 Ocak’ta gerçeklești. Programı bașarıyla tamamlayan öğrencilere aynı zamanda DFDS gemilerinde iș olanağı da sunulacak.
DFDS bünyesinde üst düzey yönetim kadrosu ve personel kademesinde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değișim gösterdi ve bu değișimdeki etkenler neler oldu?
DFDS olarak farklılıklarımızdan güç alarak, yüksek çeșitliliğe sahip, eșitlikçi ve kapsayıcı bir çalıșma ortamını teșvik etmenin, çalıșanların potansiyelini gerçekleștirmesine ve șirket için pozitif sonuçlar elde etmesine yardımcı olduğuna inanıyoruz. Global düzeyde toplam kadın çalıșan temsilimiz %23 düzeyindeyken, ofiste çalıșan kadın temsilimiz %44 seviyesine ulașıyor. DFDS 2030’da kadın çalıșan oranını %40’a çıkarmayı hedefliyor. DFDS Akdeniz İș Birimi olarak, ilk kadın Ro-Ro gemisi kaptanı ve Pendik Limanı terminalimizde de kadın terminal traktörü operatörlerimiz gibi sektörümüze öncülük eden örneklerimiz mevcut.
Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluștururken, hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iș gücüne katılma oranı günümüzde hâlâ çok düșük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaș ve üstü kadınların iș gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Lojistik gibi zorlu görünen bir sektörün denizcilik alanında bu oran nasıl, sizce kadınların katma değeri yüksek iș alanlarında sayısı neden az, bu konuda șirket ve yöneticilere düșen sorumluluklar nelerdir?
Cinsiyet ayrımcılığı, kültürel normlar, ön yargılar ve eğitim fırsatlarındaki eșitsizlikler nedeniyle, kadınların söz konusu alanlarda temsili kısıtlanmaktadır. Șirketler, çeșitlilik ve kapsayıcılığı teșvik eden politikalar benimsemeli, eșit ücret ve terfi fırsatları sağlamalıdır. Yöneticiler, kadın liderleri desteklemeli, mentorluk programları olușturmalı ve cinsiyet eșitliğini vurgulayan bir kurumsal kültür geliștirmelidir. DFDS olarak bu konulara büyük önem veriyoruz.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne göre, denizcilik sektöründe güverte ve makine bölümlerinde çalıșan kadın denizcilerin toplam yüzdesi sadece %2. Yeni yetenek programımız, DFDS ve endüstriye daha fazla çeșitlilik getirme çabalarımızın bir parçası. DFDS, global olarak 2030 yılına kadar güverte ve makine bölümlerinde çalıșan kadın denizcilerin yüzdesini %20 artırmayı hedefliyor. Türkiye’de deniz ulaștırma ve gemi makine ișletme mühendislikleri alanında eğitim gören kız öğrencilerin yetenek havuzu oldukça büyük, bu yüzden Waves of Talent programına gösterilen ilgi de oldukça yoğun oldu.
Toplumsal cinsiyet eșitsizliğini de kapsayan “Bilinçsiz Ön Yargı” eğitimini 2023 yılında tüm çalıșanlarımızın almasını sağladık. DFDS olarak toplumsal bilinci artırmak için de somut farklar yaratacağına inandığımız çalıșmalar yürütüyoruz. Geçtiğimiz sene Yanındayız Derneği tarafından düzenlenen KadınErkekEșittirNokta Konferansı’nın destekçisi olduk. Bu sene de aynı șekilde konferans ve diğer faaliyetlerimizle toplumsal cinsiyet eșitsizliğine yol açan her türlü etken ve ön yargıyla mücadele için desteğimizi sürdüreceğiz.