Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini orta vadede 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, Kalkınma Yolu Projesi’nin yatırımlar, lojistik ve müteahhitlik alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğini hızlandıracağını söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Irak İş İnsanları Yuvarlak Masa Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin ticaret, yatırım, ulaştırma, müteahhitlik, savunma sanayi, turizm ve hizmetler başta olmak üzere birçok alanda güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin bugün 17 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Bolat, Kovid-19 sonrası dönemde ve enerji fiyatlarının yükseldiği süreçte bu rakamın 24 milyar dolara kadar ulaştığını hatırlattı. Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi’nin ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda iki ülke arasındaki ticaret hacmini orta vadede 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Kalkınma Yolu yatırımları hızlandıracak
Kalkınma Yolu Projesi’nin iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyona önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Bolat, “Kalkınma Yolu’nun, yeni lojistik merkezleri ve şehirlerin kurulması anlamında Türkiye-Irak ilişkilerinde yatırımlar ve müteahhitlik çalışmalarını hızlandıracağına inanıyoruz.” dedi.
Bolat ayrıca, İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nın Irak hükümetinin uygulamaya aldığı ASYCUDA (Automated System for Customs Data) sistemine entegrasyonunun da gümrük işlemlerini kolaylaştırarak 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşılmasına katkı sunacağını belirtti.
Irak, Türk müteahhitleri için stratejik pazar
Irak’ın, Türk müteahhitlik sektörünün en önemli pazarlarından biri olduğuna dikkat çeken Bolat, Türk firmalarının bugüne kadar Irak’ta toplam 40 milyar dolar değerinde 1.157 projeyi başarıyla tamamladığını söyledi.
Dünya genelinde Türk müteahhitlerinin yaklaşık 13 bin projede 566 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını ifade eden Bolat, Irak’taki projelerin bu toplamın yaklaşık yüzde 7,5-8’ini oluşturduğunu kaydetti.
Bolat, Türkiye’nin dış ticaretinde Irak’ın beşinci en büyük ticaret ortağı konumunda bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde ulaştırma, lojistik ve yatırım projeleriyle daha da güçleneceğini vurguladı.