Fuarlar ülkelerde tüm sektörlerin gelişmesinde en önemli aktivitelerden biridir. Fuarların amacı artık alıcı ve satıcıyı yan yana getirmek değildir. Alıcı ve satıcıların birbirlerini bulmaları için fuarlara katılmaları gerekmemektedir. Bunun ötesinde ilgili sektörün üyelerinin birbirleri ile tanışmalarını, kaynaşmalarını, yeni iş olanakları yaratmalarını, uygulanacak yeni teknolojilerle tanışmalarını, özellikle otomasyon ve bilgi sistemleri konusunda bilgilendirilmelerini sağlayan yönleri de söz konusudur. Uluslararası katılımcıların yer aldığı fuarlar, uluslararası iş birliklerinin yapılması, yurt dışında uygulanan sistemlerin örnek alınması açısından da yararlı olmaktadır.
İstanbul gibi lojistiğin merkezi olan şehrimizin dışında, Mersin, Gaziantep, İzmir, Ankara gibi illerimizde de küçük çerçeveli fuarlar düzenlenmiş, Anadolu lojistik ile tanışmış ancak sürdürülememiştir.
Sektörde her türlü ekonomik zorluklara rağmen, çalışmalarını 16 yıldır aksatmadan sürdüren tek fuar organizasyonu olan LOGITRANS Uluslararası Transport Lojistik Fuarı da, bu sene 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenmektedir. Bir fuar organizasyonunun 16 yıldır sürdürülmesi zor bir çalışmadır. EKO MMI Fuarcılık Ltd. Şti.’yi bu başarı için kutluyorum.
Geçmiş yıllarda fuar katılımcılarına bakınca, başlangıçta her fuarda yer alan Türkiye’de çalışan büyük lojistik firmalarını, kargo firmalarını, depolama ekipmanı üreticilerini, yazılım firmalarını ve makine üreticilerini son fuarlarda göremedik. Katılmamalarının nedeninin sadece ekonomik kriz beklentisi olmadığını biliyoruz. Geçmiş fuarlardan elde ettikleri yararların azalması, yeni müşteri bağlantıları yapamamaları, çalıştıkları sektörlerden ziyaretçi gelmemesi bu firmaların ilgilerinin azalmasının nedenleri içindedir. İçinde yaşadığımız ekonomik kriz katılımcıların değil, ziyaretçilerin azalmasına yol açabilir. Firmalar yaptıkları işlerin gelişmesini değil korunmasını hedefleyen bir vizyon içindedir. Buna rağmen ziyaretçilerin sayısının artmasında, üniversitelerin lojistik kulüplerinin katılması ve öğrenci ziyaretleri de etken olmuştur.
Eski kuruluşların yerini yeni kurulan, 2. nesil genç yöneticilerin şirketleri almaktadır. E-ticaretin yarattığı değişim hareketini yaşayan, uygulayan lojistik ve taşımacılık şirketleri artık fuarlara daha fazla katılım göstermektedir. Büyüyen iş kapasitesi daha büyük depolarda otomasyon sistemlerinin kullanılmasını, araç filolarının büyümesini ve çeşitlendirilmesini, demiryolu taşımacılığını, intermodal taşıma hizmetlerini ortaya çıkarmıştır. Katılan firmalar geleceği gören ve kendilerini bu gelecekte yaşamaya odaklayan firmalardır.
LOGITRANS fuarlarının bir diğer özelliği de yabancı ülkelerden kuruluşların katılması, hatta ülke pavyonlarının açılmasıdır. Bu sayede katılan yabancılar Türk kuruluşları ile tanışmakta, birlikte iş yapma olanaklarını araştırmaktadır. Artık fuarları alıcı ve satıcıyı karşı karşıya getiren fuarlar değil, iş birliği olanakları aradığımız platformlar olarak değerlendiriyoruz. Çağımızda doğru hedef budur. Büyüyen dünya ticareti, genişleyen hinterland arayışları hem Türk firmalarını hem yabancı firmaları ilgilendirmektedir.
Lojistik sektörünü fuarlara aktif stant sahibi olarak katılmamış bile olsalar, 2 günlerini ayırıp dünya firmaları ile tanışmaya, Türk firmaları ile dostluklarını tazelemeye çağırıyorum.
Çok emek gerektiren bir aktivitede, sizlerin de tuzu bulunsun istiyorum.
ATİLLA YILDIZTEKİN
Tedarik Zinciri ve Loj. Yön. Dan.