Sigortacılık destek hizmetlerine yönelik yeni düzenlemeyle hasar yönetimi ve asistans hizmeti sunan kuruluşlara SEDDK izni zorunluluğu getirildi. Sektörde faaliyet gösterecek kuruluşlar için asgari öz sermaye tutarı ise 250 milyon lira olarak belirlendi.
Sigortacılık sektöründe hasar yönetimi ve asistans hizmetlerine yönelik yeni bir dönem başlıyor. 23 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, belirli destek hizmetlerini sunan kuruluşların faaliyetlerine ilişkin yeni şartlar getirildi.
Düzenlemeye göre; hasar ihbarının alınması, sigorta şirketinin sistemi üzerinden hasar dosyasının açılması, başvurandan bilgi ve belge talep edilmesi ve hasar talebinin değerlendirilmesi süreçlerinin tamamını sigorta şirketlerine sunan kuruluşlar, faaliyet gösterebilmek için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK) izin almak zorunda olacak.
7/24 asistans hizmetlerine de izin şartı
Yeni hükümler asistans hizmeti kuruluşlarını da kapsıyor. Riskin gerçekleşmesi halinde sigortalı veya hak sahibine 7 gün 24 saat acil yardım, yol yardımı, konut ve işyeri yardım hizmetleri sunan kuruluşların da bu faaliyetleri yürütebilmesi için SEDDK’dan izin alması gerekecek.
Asgari öz sermaye 250 milyon lira
Düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri ise finansal yeterlilik kriteri oldu. Sigorta şirketlerine söz konusu hizmetleri sunacak destek hizmeti sağlayıcıları için 250 milyon lira asgari öz sermaye şartı getirildi.
SEDDK, kuruluşların şirketlerle gerçekleştirdiği işin hacmi ve niteliğini dikkate alarak belirlenen tutarı yarısına kadar indirebilecek veya iki katına kadar artırabilecek. Böylece destek hizmeti sağlayıcılarının finansal yeterliliğinin hizmet kapsamıyla uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.
Düzenleme, hasar ve asistans süreçlerinde hizmet sunan kuruluşların hem finansal yeterlilik hem de kurumsal yapı açısından daha güçlü bir çerçeveye taşınmasının önünü açıyor.