Son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarında büyük bir ivme kazanan Türkiye, güneş enerjisi kapasitesinde kaydettiği hızlı büyümeyle 2025 hedeflerini şimdiden aşmış durumda. 2022 yılında 9,7 GW olan güneş enerjisi kurulu gücü, 2024 yılı sonunda 19,6 GW’a ulaşarak ikiye katlandı. Bu gelişme, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelini ortaya koyarken, daha büyük hedefler belirleme zorunluluğunu da gösteriyor.
Türkiye güneş enerjisi kapasitesinde kaydettiği hızlı büyümeyle 2025 yılına yönelik hedeflerini aştı. Ember tarafından hazırlanan rapora göre, son iki buçuk yılda Türkiye’deki güneş enerjisi kapasitesindeki artış yüzde 102 seviyesine ulaştı. 2018-2022 arasındaki dönemde bu artış dört yılda gerçekleşirken, son dönemde iki buçuk yılda benzer bir artış sağlandı. 2022’den itibaren güneş enerjisindeki artışın yüzde 94’ü öztüketim amacıyla kurulan santrallerden kaynaklandı.
Bu gelişme, Türkiye’nin sanayide ve konutlarda enerji ihtiyacını kendi üretimiyle karşılamaya başladığını gösterirken, enerji ithalatına olan bağımlılığı da azaltmaya yönelik büyük bir adım anlamına geliyor.

Güneş ve rüzgar 15 milyar dolarlık doğal gaz ithalatını engelledi
Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı her geçen gün artarken, güneş ve rüzgar enerjisi sayesinde Türkiye 15 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önünü kesti.
Yalnızca güneş enerjisi 52 TWh elektrik üreterek toplam elektrik arzının yüzde 6’sını karşılarken, bu dönemde 5,4 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçildi. Türkiye’nin enerji ithalatı faturalarının düşmesi, cari açığın azaltılması ve enerji bağımsızlığının artırılması anlamına geliyor.
Depolamalı GES projeleriyle büyüyen potansiyel
Türkiye, güneş enerjisinde artan ivmesini koruyabilmek için depolamalı, hibrit, çatı ve yüzer GES projelerine ağırlık veriyor. Şu anda 33 GW büyüklüğünde depolamalı güneş ve rüzgar projesi ön lisans almış durumda.
2030 için belirlenen batarya depolama hedefi 2,1 GW olarak duyurulmuş olsa da, mevcut ön lisanslı projeler bu hedefin çok üzerinde. Bu da Türkiye’nin enerji depolama alanında çok daha iddialı hedefler belirleyebileceğini gösteriyor.
YEKA Projeleri ve 800 MW’lık yeni kapasite
Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açmak için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle ilerlemeye devam ediyor. 2025 yılında ihale edilmesi planlanan 800 MW’lık yeni YEKA-GES kapasitesiyle yaklaşık 600 milyon dolarlık yeni yatırım bekleniyor.
Bakanlık verilerine göre, bugüne kadar toplamda 5.850 MW’lık YEKA duyurusu gerçekleştirildi. 2024 yılında yapılan düzenlemelerle YEKA projelerine olan yatırımcı ilgisini artırmak için ihale süreçleri hızlandırıldı ve maliyet avantajları sağlandı.
2035 hedefleri yükseldi
2024 yılında COP29 iklim zirvesinde Türkiye, uzun vadeli iklim stratejisini güncelleyerek 2035 güneş enerjisi hedeflerini büyük ölçüde artırdı. Daha önce 53 GW olarak belirlenen 2035 güneş enerjisi hedefi, yeni stratejiyle yüzde 45 artırılarak 77 GW’a çıkarıldı.
Yüzer GES projeleri, hibrit santraller ve batarya depolama yatırımları ile bu hedefin daha üzerine çıkılması planlanıyor.
Türkiye güneş enerjisinde bölgesel liderliğe doğru ilerliyor
Yapılan son yatırımlar ve politika düzenlemeleri, Türkiye’yi güneş enerjisinde sadece bölgesel değil, aynı zamanda global bir oyuncu haline getirme potansiyeline sahip.
Güneş ve rüzgar enerjisine yapılan yatırımlarla enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltan Türkiye, 2030 ve 2035 hedeflerini şimdiden büyüktü. Yenilenebilir enerji kapasitesindeki bu artış, hem çevresel hem de ekonomik açıdan Türkiye’yi güçlü bir geleceğe taşıyor.
