16 Aralık 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
makale Son Dakika

ARAÇ LOJİSTİĞİ SEKTÖRÜ GENEL DEĞERLENDİRME

Otomotiv lojistiği bizim için yalnızca bir taşıma işi değil; üretim, kalite ve uzmanlıkla örülü entegre bir sistemdir.

*Araç Lojistiği sektörünün karşılaştığı yapısal sorunlardan bahsedecek olursak, bunlardan biri, navlun ücretlerinin gerçek maliyetleri karşılamaktan uzak kalması. Bu durum sektörde kaliteyi zorluyor ve tüm sektördeki hizmet standardını da aşağıya çekiyor.

*Bir başka sorun, nitelikli şoför açığı. Giderek yaşlanan sürücü profili ve gençlerin mesleğe ilgisizliği, sektörün geleceği adına endişe verici. Bugün Türkiye’de vasıflı şoför bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Bu durum sadece firmaları değil, taşımanın güvenliğini de doğrudan etkiliyor.

Ülkemizde araç sevkiyatının tamamına yakını karayolu ile yapıldığı düşünüldüğünde, otomotiv satış rakamları bir anlamda sektörümüzün taşıdığı araç sayısını, araç üretim rakamları ise potansiyel iş hacmini göstermektedir.

Otomotiv satışlarında trend böyle devam ederse, geçen yılki 1 milyon 200 bin adetlik satış rekorunu kırılabilir, hatta yeni yılda yüzde 10-15 oranında fiyat artışı beklenmesine rağmen 2026 yılında 1 milyon 200 bin adetlik satış rakamlarının da üzerine çıkması beklenebilir.

Otomotiv lojistiği, doğru regülasyonlar, adil rekabet ortamı ve kalite odaklı stratejiler uygulanırsa, Türkiye otomotiv lojistiğinde bölgesel üs haline gelebilir.

Otomotiv Sektörü Genel Değerlendirme

2025 yılı otomotiv sektöründe, teknolojik dönüşümün ve sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerin öne çıktığı bir dönem yaşanıyor.

Bu anlamda, Türkiye otomotiv sektörü rakamlarına bakıldığında, 2025 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 1 milyon 31 bin 527 adet, otomobil üretimi yüzde 3 oranında azalarak 637 bin 450 adet olarak gerçekleşti.

2025 yılı Ocak-Eylül döneminde otomobil pazarında ithal araçların payı yüzde 71 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, toplam otomobil ve ithal otomobil satışları yüzde 10, yerli otomobil satışları yüzde 11 oranlarında, toplam hafif ticari araç satışları yüzde 6 ve ithal hafif ticari araç yüzde 20 artarken, yerli ticari araç satışları yüzde 26 oranında azaldı.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2025 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,20 oranında artarak 1.043.796 adet oldu. Otomobil satışları, %10,98 oranında artarak 833.382 adet, hafif ticari araç pazarı ise %7,23 artarak 210.414 adet oldu.

Otomotiv ihracatında rekabetin artması, yerli ve global markaların inovasyon yarışını hızlandırıyor. Bu yarış hem üreticiler hem de tüketiciler için yeni fırsatlar sunuyor.

Türkiye Otomotiv endüstrisinin ocak-ekim dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak 34 milyar 19 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de otomotiv ihracatı bu yıl sonu bu alanda 39,2 milyar dolarlık ihracat hedeflenirken 2026 yılında bunun 43,7 milyar dolara ulaştırılması planlanıyor. Böylece, otomotiv ithalatının bu yıl sonunda 39,1 milyar dolar olması beklenirken gelecek yıl bunun 42,1 milyar doları aşmaması hedefleniyor.

ADNAN AĞAÇLI

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD)

Yönetim Kurulu Başkanı